Ik vind het belangrijk dat kinderen zich fijn voelen bij mij. Als kinderen zich veilig voelen, durven ze zichzelf te zijn en kunnen ze zich vol vertrouwen ontwikkelen. Ze durven de omgeving te verkennen en kunnen spelenderwijs ervaringen opdoen waardoor ze zich kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig en sociaal iemand.

Doordat de opvang kleinschalig is, kan ik de kinderen veel aandacht geven en goed naar ze kijken en luisteren. De kinderen kunnen zelf spelen en ontdekken en ik ben er op de achtergrond om ze eventueel te ondersteunen.

We zullen werken in een vast dagritme, zodat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en wat er van hen verwacht wordt. Er hangen dagritmekaarten zodat de kinderen zelf kunnen zien wat er die dag gaat gebeuren.

Verder werken we in thema's. Enkele thema's die ieder jaar terugkeren zijn: winter, lente, zomer, herfst, vader/moederdag, carnaval, pasen, sinterklaas en kerst. We zullen verschillende activiteiten doen die bij het thema passen. Bijvoorbeeld bij het thema herfst: knutselen (egel met stekels), werkjes (blaadjes van klein naar groot), bakken (paddenstoelen cupcakes) en buitenactiviteiten (herfstwandeling door het bos). De opvang wordt ook aangekleed passend bij het thema.

Er is voor de kinderen een aparte speelkamer waar de kinderen volop kunnen spelen. Er zijn verschillende spelmaterialen aanwezig, zoals puzzels, blokken, boeken, spelletjes, kleurplaten, poppen en een speelgoedkeuken. Buiten spelen vind ik ook belangrijk. In de tuin staat een speelhuisje en een zandbak. Naast het huis is een speeltuintje met schommels en een glijbaan en een stukje wandelen kan ook goed in deze rustige buurt.  

Wilt u het hele pedagogische beleidsplan lezen, klik dan hieronder

pedagogisch beleidsplan gastouderopvang het biggetje
Word – 1.2 MB 36 downloads